Το 2021 το LibrEspace Foundation (LSF) εγκαινίασε το έργο PHASMA που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση — NextGenerationEU, το Ελληνικό Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το LSF, ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, χρησιμοποιεί ελεύθερο και ανοικτού κώδικα υλικό firmware, λογισμικό, δεδομένα και τεχνολογίες, για να ενδυναμώσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι προσπάθειές της αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην προετοιμασία για το μέλλον.
Το Υπουργείο δρομολόγησε το Greek National Satellite Project για την ενίσχυση των δυνατοτήτων δορυφορικής τεχνολογίας μεταξύ των ελληνικών ΜΜΕ. Το LSF είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό το όραμα και στοχεύει στην παροχή του δορυφόρου ανοικτού κώδικα (CubeSat) που μπορεί να ωφελήσει την τοπική διαστημική κοινότητα καθώς συνεργάζονται για τη δημιουργία του. Έτσι, δίνοντας στην Ελλάδα βασικό ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ισχυρού διαστημικού οικοσυστήματος στη χώρα.
Το διάστημα! Το τελευταίο σύνορο.
Το LSF-PHASMA σχεδιάζει και αναπτύσσει δύο δορυφόρους κύβου ανοιχτού κώδικα για να εκτελέσει πειράματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης (ιονόσφαιρα) και να επιβλέπει το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
«.. οι δορυφόροι ονομάζονται PHASMA-LAMARR και PHASMA-DIRAC προς τιμήν του Hedy Lamarr, εφευρέτη και ηθοποιού, και του Paul Dirac, μαθηματικού και θεωρητικού φυσικού» — LSF
Τα πειράματα έχουν δύο κύριους στόχους: πρώτον, να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες από την παρακολούθηση του φάσματος της Γης και άλλων δορυφορικών σημάτων, τα οποία θα μοιραστούν ανοιχτά για να βοηθήσουν μελλοντικά παρόμοια πειράματα. και δεύτερον, να ενισχύσουν τα σήματα των καθημερινών τεχνολογιών όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το GPS.
«Θέλουμε όλα όσα παράγουμε, χρησιμοποιούμε και μαθαίνουμε να είμαστε ελεύθεροι και ανοιχτοί για όλους με ανοιχτές άδειες» — LSF
Τα συστήματα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για το έργο συνδημιουργούνται με την τοπική διαστημική κοινότητα της Αθήνας με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας προσιτά, εύκολα προσβάσιμα υλικά και εργαλεία. Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν διαδικασίες και μια βιβλιοθήκη γνώσεων για να καταστήσουν την παραγωγή των δορυφόρων πιο συνεργατική και ευκολότερη για τους άλλους. Το σύνολο της κατασκευής πραγματοποιείται στο «hackerspace» του LSF στην Αθήνα, ένα μέρος στο οποίο άνθρωποι με ενδιαφέρον για την πληροφορική και την τεχνολογία μπορούν να συγκεντρωθούν για να εργαστούν σε έργα, ενώ μοιράζονται ιδέες, εξοπλισμό και γνώση. Ο τρόπος παραγωγής τους σε τοπικό επίπεδο αποκλίνει από την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και τις συνοδευτικές εκπομπές C02, ενισχύοντας έτσι μια πιο πράσινη οικονομία.
Οι άδειες που χρησιμοποιούν για το ανοιχτό υλικό και το λογισμικό τους είναι το CERN Open Hardware License Version 2 και η οικογένεια GPL αντίστοιχα.
«Αυτές οι άδειες μας προστατεύουν τόσο ως χρήστες όσο και ως επιχειρηματίες και συμβάλλουν στην πραγματική ελευθερία και διαφάνεια» — LSF
Ποιος είναι ο στόχος του LSF;
Το LSF έχει ως στόχο να αλλάξει την αντίληψη ότι μόνο υψηλής χρηματοδότησης και τεχνολογικά εξειδικευμένοι οργανισμοί μπορούν να συμμετέχουν σε διαστημικά έργα. Παράγουν γνώσεις που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Τέλος, στο «μανιφέστο» τους, τονίζουν ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εξερευνήσει και να χρησιμοποιήσει το διάστημα προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, και αυτή η εξερεύνηση πρέπει να γίνει συνεργατικά και συνεργατικά.
Οι δορυφόροι θα εκτοξευθούν το 2025.
«Με ανοιχτό κώδικα, ο ουρανός δεν είναι το όριο... είναι η καλύτερη μέθοδος συνεργασίας» — LSF
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αποθετήριο κώδικα του PHASMA πατήστε εδώ.
Για όλα τα έργα του LSF και το μανιφέστο τους κάντε κλικ εδώ.
Για το δίκτυο των δορυφορικών σταθμών, η LSF έχει δημιουργήσει ανοιχτά όλα αυτά τα χρόνια πατήστε εδώ και εδώ.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/