ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Supercomputing Center της Βαρκελώνης (BSC) ξεκίνησε τις δοκιμές του επεξεργαστή ανοιχτού κώδικα RISC-V.

Το Supercomputing Center της Βαρκελώνης (BSC) ξεκίνησε να δοκιμάζει την πρώτη παρτίδα από 100 chips ανοιχτού κώδικα που βασίζονται στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών RISC-V.

Το κέντρο στοχεύει στη δημιουργία servers ανοιχτού κώδικα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για high-performance computing και εφαρμογές Internet of Things, καθώς και για ακαδημαϊκά ερευνητικά έργα. "Το ευρωπαϊκό οικοσύστημα RISC-V αναπτύσσεται γρήγορα", λέει ο Miquel Moretó, ένας από τους ερευνητές του RISC-V στο BSC.

Το σχέδιο Lagarto της Βαρκελώνης παρουσιάστηκε τον Μάιο στην πλατφόρμα Europractice που ασχολείται με την μικροηλεκτρονική και τον ηλεκτρονικό σχεδιασμό συστημάτων.

Τα  RISC-V chips ("risk-five") και οι πλακέτες κυκλωμάτων, με την κωδική ονομασία Lagarto ("σαύρα"), είναι αποτέλεσμα ενός διετούς σχεδίου που περιλαμβάνει 30 ερευνητές από την BSC  και το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.

Το έργο αποτελεί μέρος του European Processor Initiative,  στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 27 ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες. Έναλλακτικά σχέδια RISC-V, όπως το Pulp και το  Ariane , αναπτύσσονται από κοινού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια της Ιταλίας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στο RISC-V περιλαμβάνουν την Cortus, με έδρα τη Γαλλία, την Cobham της Σουηδίας και την NXP από την Ολλανδία.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment